Jaka powinna być stacja dezynfekcji rąk?
W dobie niegasnącej na sile pandemii koronawirusa, szczególną uwagę powinniśmy przykładać do częstej i skutecznej dezynfekcji rąk. Dlatego też, aby spełnić ministerialne wymogi dotyczące bezpieczeństwa i przyczyniać się do walki z chorobą, coraz więcej podmiotów decyduje się na zastosowanie profesjonalnych stacji do dezynfekcji rąk.
Czym charakteryzuje się dobra stacja dezynfekcji rąk?
Na rynku znajdziemy mnóstwo różnego rodzaju sprzętów, które mają wspomagać zachowanie higienicznej czystości rąk. Warto więc przyjrzeć się różnym modelom i wybrać taki, który będzie najbardziej bezpieczny i funkcjonalny. Istotne jest to, aby obsługa urządzenia była prosta i intuicyjna, a także jak najbardziej bezdotykowa- płyn może być dozowany automatycznie, za pomocą łokcia czy pedała uruchamianego stopą. Dobrą opcją jest też dystrybutor do maseczek i rękawiczek jednorazowych oraz pojemny i bezpieczny kosz na odpady. Stacja powinna być też solidna, wykonana z wysokiej jakości materiałów, co zapewni długotrwałe jej użytkowanie.
Gdzie może być używany tego rodzaju sprzęt?
Stacja dezynfekcji rąk może być używana w wszystkich miejscach gdzie przebywa wielu, niezamieszkujących ze sobą ludzi. Jest to praktyczne rozwiązanie dla punktów handlowych, budynków użyteczności publicznej, placówek medycznych i administracyjnych, obiektów z branży HORECA, a także terenów zielonych, deptaków czy plaż. Taki sprzęt może być stosowany zarówno wewnątrz budynków, jak i na wolnym powietrzu.